Merchandising Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?
Merchandising nedir ve çeşitleri nelerdir? “Mağazacılık” anlamına gelen merchandising ile perakendecilerin yaptıkları satış ve tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilir. Bu amaçla merchandising ile satış stratejileri yapılarak tüketicilerin daha çok ürün alması teşvik edilir. Böylece ürün satışlarında kâr oranları artırılır. Kısaca “Merch” olarak bilinen merchandising ile müşteriler bir ürünü satın almak için çeşitli aktivitelerle yönlendirilir. Ürünler tüketicilerin gözünde farklı tekniklerle cazip hâle getirilmektedir. Etkili merchandising planları ile hem ürünlerin tanıtımı güçlendirilmekte hem de rakip ürünler içerisinde öne geçilmektedir. İşte bu planları yapan kişilere de merchandiser denilmektedir. Merchandising nedir ve çeşitleri nelerdir? sorusuyla birlikte merchandising avantajları da bilinmelidir.
Merchandising Çeşitleri Nelerdir?
“Merchandising nedir ve çeşitleri nelerdir?” başlığı içerisinde merchandising tanımının ardından merchandising çeşitlerine bakılmalıdır. Firma ürünleri merchandising çeşitleri ile etkili kılınmakta ve bu alanda çeşitli teknik ve metotlar kullanılmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanmaktadır:
Promosyonel pazarlama
Promosyonel pazarlama ile bir ürünün müşteri ile olan etkileşimi sağlanır. Bu tür pazarlama alanında çeşitli promosyonlarla iş stratejileri uygulanır. Reklam, tanıtım, satış promosyonları, doğrudan pazarlama, kişisel satış ve halkla ilişkiler yöntemleri ile ürünler tanıtılmaktadır. İşte merchandiser aracılığı ile yapılan bu pazarlama türünde tüketiciye somut eylemler sunulmaktadır. Promosyonel pazarlama ile müşteriler, ürünler ya da iş alanında bilgilendirilmektedir. Böylece müşterilerin ilgisi ürünlere çekilmektedir.
Pazarlama etkinlikleri
Pazarlama etkinliklerinde firma temsilcileri tüketici ile yüz yüze etkileşime geçer. Bu sayede ürün değeri artır ve müşteri ile marka direkt iletişime geçebilmektedir. Bu iletişim aracılığı ile de firmalar ürün ve tüketici arasında olumlu bağlar kurmayı başarır. Kısacası markaların bu çalışması müşterinin ürüne ilgisi arttırmaya yöneliktir. Basın toplantıları, çeşitli lansmanlar, bayi toplantıları, üniversite etkinlikleri gibi faaliyetler bu alanda örnek gösterilebilmektedir.
Satış noktasında pazarlama
Satış noktasında pazarlama, firmaların ürettikleri ürünle müşterilerin buluşmasına denilmektedir. Point of Purchase (POP) olarak da bilinmektedir. Bu pazarlama tekniği etkili bir şekilde planlanırsa daha fazla tüketiciye ürünler ulaştırılabilmektedir. Böylece kâr ve başarı artışı birlikte sağlanır.
Merchandising Avantajları Nelerdir?
Merchandising çeşitleri ile birlikte ürünler etkili bir şekilde müşterilere sunulmaktadır. Ayrıca merchandiser aracılığı ile firmalar bir ürünün raftan müşteriye teslim anına kadar bütün süreçleriyle ilgilenmektedir. Bu yöntem de firmalar ürünün yerleştirileceği yere, fiyatlandırılmasına, paketlenmesine, pazarlamasına kadar tüm süreçleri takip edilmektedir. Bu süreçler boyunca sadece ürün alanında değil tüketicilerle de sağlıklı etkileşim kurmayı başarabilirsiniz. Bu sayede ürünlerin satışında artışlar gözlemleyebilirsiniz.
Yine merchandising çeşitleri ile yapılan tanıtımlar, reklamlar sonucunda daha çok müşteri ilgisi ürüne çekilmektedir. Böylelikle müşteri sayısının çokluğu ile ürün satışlarını arttırmayı da başarabilirsiniz.
Ürünlerin düzenli bir şekilde yerleştirilmesi ile müşterilerin ürüne ulaşması kolaylaştırılmaktadır. Bu yüzden sadece ürünler değil genel düzenleme de merchandising tarafından yapılmaktadır.
Kısacası merchandising sayesinde daha çok satış yapılarak daha çok kâr elde edilebilirsiniz. Yine merchandising ile müşteri memnuniyeti sağlayabilir ve kaliteli bir alışveriş gerçekleştirilirsiniz. Daha fazla yazı için tıklayın.
Merchandising nedir?
Perakendecilerin yaptıkları satış ve tanıtım faaliyetleridir.
Merchandiser kime nedir?
Yapılan satış ve tanıtım faaliyetlerini gerçekleştiren kişidir.
Merchandising çeşitleri nelerdir?
Promosyonel pazarlama, pazarlama etkinlikleri, satış noktasında pazarlama.
– İlginizi Çekebilecek Diğer Sayfalar –